
ORYGINALNE ROŚLINY W WARZYWNIKU
Oryginalne rośliny w warzywniku? Tak, warto dowiedzieć się o tym czegoś więcej, ponieważ już w marcu możemy wysiewać pierwsze nasiona do gruntu, inspektu lub szklarni. Jakie warzywa są na topie w tym roku? Co warto wysiać, by pozyskać oryginalne smaki, łatwy i duży zbiór oraz ładny wygląd warzywnika? Podpowiadamy.
Wybór nasion
Wybierając nasiona do warzywnika postawmy na wysoką jakość. W związku z tym nie oszczędzajmy, kupmy wartościowe nasiona, dobrej firmy. Bez wątpienia jakość nasion wpływa na obfitość zbioru, intensywność wzrostu rośliny i jej odporność na choroby.
Nasiona możemy kupić w tradycyjnych torebkach lub wygodnych ekspozytorkach ułatwiających wysiew. Ostatnio zyskują na popularności nasiona na taśmach. Wydaje się to wygodnym rozwiązaniem likwidującym potrzebę późniejszego pikowania wschodów.
Przygotowanie do wysiewów
Ziemia pod wysiew nasion powinna być odpowiednio uzdatniona. Najbardziej optymalnie jest przekopać ją z obornikiem jesienią. Wówczas na wiosnę mamy gotowy, wartościowy grunt do nasadzeń. Miejsce pod warzywnik zawsze oczyszczamy z chwastów, przekopujemy i spulchniamy.
Warzywnik można uzupełnić kwiatami, które swym zapachem odstraszają szkodniki oraz takimi, których kwiaty przyciągną pszczoły. Między grządkami posadźmy więc aksamitki i zioła, którym pozwolimy zakwitnąć.
By tradycji stało się zadość
Z pewnością warto, by w warzywniku nie zabrakło tradycyjnych i przeważnie niezawodnych upraw. Posiejmy więc bezpośrednio do gruntu nać pietruszki, koper, rzodkiewkę, buraki, jarmuż, roszponkę i szpinak. W razie zapowiadanych przymrozków młode wschody zabezpieczmy agrowłókniną. Gdy minie ryzyko spadków temperatur możemy zasiać cukinię, kabaczek, ogórki, groszek zwykły i cukrowy, arbuz i melon. Z rozsady najlepiej udaje się sałata, por i seler naciowy. W kwietniu możemy wysiać zioła, takie jak cząber, majeranek, kolendra, kminek, rumianek i szałwia lekarska.
Oryginalne rośliny w warzywniku
W tym roku spróbujmy upraw mniej popularnych, za to cechujących się oryginalnym smakiem i ciekawym, dekoracyjnym wyglądem. W rezultacie nasz warzywnik będzie niezwykle urozmaicony.
Oto nasze propozycje:
MUSZTARDOWIEC
Musztardowiec to nic innego jak gorczyca sarepska. Jest warzywem liściowym. Zależnie od odmiany jego liście mogą być postrzępione lub całe. Występują w kolorze zielonym lub bordowo-fioletowym. Są dekoracyjne – z pewnością urozmaicą wygląd warzywnika. Smak musztardowca jest łagodny, choć bardzo charakterystyczny, pieprzny i wyrazisty. Na świeżo jest doskonałym dodatkiem do sałatek, chociaż może być także spożywany w formie pieczonej lub gotowanej. Nadaje potrawom orientalny smak. W uprawie nie jest rośliną wymagającą, bez problemu znosi przymrozki do -5 stopni Celsjusza. Możemy wysiewać go bezpośrednio do gruntu w maju, lipcu i sierpniu.
ENDYWIA
Zwana jest także sałatą kędzierzawą. Ma sztywne, poszarpane jasnozielone lub żółte liście. Swym wyglądem może zdobić warzywnik. W smaku jest pikantna, niewątpliwie idealna do mieszanek różnych sałat. Nasiona endywii wysiewamy do gruntu w czerwcu.
RUKIEW WODNA
Jest rośliną wieloletnią. Jej liście są soczyste i ostre, podkreślają smak potraw. Preferuje przepuszczalne podłoże, a stanowisko słoneczne lub półcieniste. Wymaga obfitego podlewania. Może być wysiewana do gruntu od marca do września. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy i składniki odżywcze – niewątpliwie jest to bardzo ciekawa roślina.
OKRA
Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna, warzywo i zioło. Jej niedojrzałe owoce można spożywać jak fasolkę szparagową, w formie gotowanej lub marynowanej. Smakiem przypomina cukinię lub bakłażan. Nasiona są oleiste, po dojrzeniu i uprażeniu także mogą być spożywane (polecane jako substytut kawy). Okra preferuje stanowisko słoneczne i zaciszne. Możemy wysiać ją bezpośrednio do gruntu w kwietniu, na zbiór wakacyjny. Może być także uprawiana w donicy.
RODZYNEK BRAZYLIJSKI
Ciekawa roślina, ozdobna podczas kwitnienia. Kwiat przypomina nadmuchany pomarańczowy balonik. W środku kwiatu powstaje jadalny owoc. Może być spożywany na świeżo lub w formie przetworzonej. Po ususzeniu smakiem przypomina rodzynki. Nasiona wysiewamy pod osłonami w marcu. Może być uprawiany w pojemnikach. Rozsadę wysadzamy do gruntu w maju. Zbiór następuje w sierpniu/wrześniu. Miechunka lubi stanowisko ciepłe, słoneczne i zaciszne.