
AKSAMITKA – ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Aksamitka (z łac. Tagetes) – roślina jednoroczna, należąca do rośliny astrowatych. Łatwa w uprawie i niewymagająca.
STANOWISKO: słoneczne
GLEBA: żyzna, przepuszczalna, lekko wilgotna
ZASTOSOWANIE: pojemniki, rabaty, warzywniaki
OKRES KWITNIENIA: od czerwca do października (do pierwszych przymrozków, na które jest wrażliwa)
KOLORYSTYKA: odcienie żółci i pomarańczu
Sposób uprawy:
- w centrach ogrodniczych można kupić gotowe sadzonki aksamitki, które sadzimy do gruntu na rabatę lub do pojemników,
- w kwietniu lub w maju uprawa możliwa jest przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu lub np. donic,
- pod koniec lata pozwólmy aksamitkom się rozsiać, z nasion, które przezimują w gruncie, wiosną wyrosną nową aksamitki.
Sadzonki aksamitki możemy zasadzić w gruncie w drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków.
Aksamitka sprawdzi się na obrzeżach rabat, ponieważ jej najbardziej popularna odmiana jest dość niska – od 15 do 30 cm.
Możemy również uprawiać je w donicach na balkonach czy tarasach.
Łatwa w uprawie
Jest trwała, odporna na szkodniki i choroby. Aksamitka dobrze znosi susze i nie lubi nadmiernego podlewania – wystarczy podlać ją dwa razy w tygodniu. Możemy nawozić ją nawozem dla roślin kwitnących. Na bieżąco obrywamy przekwitnięte kwiatostany.
Zalety aksamitki
WŁAŚCIWOŚCI ALLEOPATYCZNE
- Ma specyficzny zapach – działa więc odstraszająco na mrówki, mszyce a nawet krety i inne gryzonie. Można przygotować z niej wywar do oprysku (1 kg suszonych aksamitek zalewamy 10 l wody, po 48 godzinach mamy gotowy ekopreparat).
- Zwalcza nicienie glebowe.
- Ogranicza rozwój chwastów, dlatego polecana jest do sadzenia między grządkami warzyw.
POŻYTECZNA
Aksamitka wabi owady pożyteczne, jest zaliczana do roślin miododajnych.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Jest to roślina jadalna, polecana do sałatek, a także do ozdabiania potraw.
NAJBARDZIEJ POPULARNE ODMIANY AKSAMITEK
- wzniesiona/wyniosła
- rozpierzchła
- wąskolistna