Zakładamy warzywniak

Zakładamy warzywniak

Smak warzyw z własnego ogródka jest wyjątkowy. Różnica jest duża. Całkiem inaczej smakuje rzodkiew czy szczypior świeżo zerwany z własnej grządki. Do tego należy dodać satysfakcję z samodzielnej uprawy plonów. Jeśli więc zastanawiacie się czy warto założyć własny ogródek warzywny – to bez wątpienia odpowiadamy – TAK!

Miejsce

Na warzywniak wybieramy miejsce słoneczne. Najlepiej w oddaleniu od dróg, w zacisznym miejscu ogrodu, osłoniętym od wiatru, w otoczeniu roślin które przechwytują metale ciężkie i pyły. Działają tak np. brzozy ale pamiętajmy, że nie mogą być posadzone zbyt blisko zagonów.
Organizując miejsce na warzywnik pamiętajmy o tym by był od blisko źródła wody, lub by wąż ogrodowy był wystarczająco długi by móc nim swobodnie podlewać grządki. Dobrze też gdy pomieszczenie gospodarcze znajduje się w niedalekiej odległości. Narzędzie będą wtedy na wyciągnięcie ręki.

Rozmiary

Najbardziej optymalna szerokość grządek wynosi 1,2 m. Planując taką szerokość nie będziemy mieli problemu z plewieniem i dotarciem do roślin z każdej strony grządki. Wokół grządek planujemy ścieżki szerokości 30-40 cm. Dobrze jest je utwardzić.

Gleba

Jeśli na naszej działce nie ma zbyt wartościowego gruntu, pod warzywnik najlepiej kupić i wysypać ziemię z obornikiem. Jeśli ziemia na naszej działce jest korzystna i tak warto wzbogacić ją obornikiem lub kompostem.

Plan to podstawa

Najlepiej rozrysować sobie warzywnik na kartce i zrobić listę warzyw, które chcemy wysiać. Jeśli jesteśmy początkującym ogrodnikiem postawmy na warzywa podstawowe, popularne i łatwe w uprawie: nać, koper, szczypior, burak, cukinia, groszek, ogórki, por, sałata, seler korzeniowy, szczaw i szpinak sprawdzą się doskonale. Warto pomyśleć też o kilku krzaczkach truskawek i poziomek.

Roślinne sympatie

Uwzględnijmy je planując nasz warzywnik. Przykładowo fasola i cebula nie lubią swojego towarzystwa, podobnie ogórki nie lubią się z pomidorami a sałata z pietruszką, groch natomiast źle wpływa na szczypiorek. Inne rośliny z kolei mogą się wzajemnie wspierać – koper i jego aromat zwalcza szkodniki marchwi, ogórków i sałaty. Przed szkodnikami chronią się także marchew i cebula. Dobrze będą czuły się obok siebie buraki z cebulą czy sałata z rzodkiewką.

Między warzywami planujemy kwiaty ozdobne, których właściwości odstraszają szkodniki np. aksamitka. Korzystne jest również towarzystwo ziół: bazylia odstrasza gryzonie, mięta mrówki a cząber mszyce.

Nasiona

Dobre nasiona to podstawa udanych plonów. Kupujemy je w dobrych sklepach i od dobrych firm. Będą droższe, ale ten wydatek się opłaci. Nasiona możemy kupić w różnych formach – tradycyjne w torebeczkach, wygodnie na taśmie lub niekiedy można je spotkać w ciekawych dyspozytorkach. Na wiosnę możemy pokusić się o kupienie małych sadzonek sałaty, selera, pora – to rośliny zdecydowanie lepiej udadzą nam się z tej formy. Kupując nasiona pietruszki i selera zwróćmy uwagę czy jest to odmiana naciowa czy korzeniowa i wybierzmy taką którą potrzebujemy. Nasionka wysiewamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, stosując podaną na torebce głębokość siewu i rozstawę.

Z tą podstawową wiedzą spokojnie możemy ruszać do ogródkowej pracy. Życzymy wspaniałych plonów a smak takich warzyw z własnej produkcji wynagrodzi nam trud włożonej pracy.

Centrum Ogrodnicze
Hortorus Bartosiewicz Sp. J.

ul. Płochocińska 81
03-044 Warszawa, Białołęka