Naturalne sposoby wspomagania gleby

naturalne wspomaganie gleby

NATURALNE WSPOMAGANIE GLEBY

Naturalne wspomaganie gleby to nawiezienie jej naturalnymi sposobami. Rośliny zarówno te w ogrodzie jak i te na domowych parapetach potrzebują gleby bogatej w składniki odżywcze. Roślina na bieżąco je wyczerpuje, dlatego musimy je na bieżąco uzupełniać. W sklepach ogrodniczych kupimy gotowe nawozy do odpowiednich typów roślin. Jeśli jednak zależy nam na nawożeniu naturalnym wykorzystajmy to co zwykle w domu wyrzucamy. Przedstawiamy trzy popularne nawozy, które odżywią glebę, nic nie kosztują i są proste w przygotowaniu.

Nawóz ze skórek bananowych

Skórki bananowe są źródłem wapnia i fosforu. Oznacza to, że będą idealne dla roślin kwitnących. Możemy użyć je na kilka sposobów. Pokrojoną skórkę możemy wyłożyć na dno donicy i zasypać ziemią, do której wsadzimy roślinę. Bananowe skórki możemy zalać także wodą, odstawić na dwa tygodnie i następnie podlewać kwiaty powstałym roztworem rozcieńczonym wodą. Skórki bananów możemy także wysuszyć, zetrzeć na proszek i dosypywać do wody, którą podlewamy rośliny (woda z proszkiem powinna kilka dni odstać) lub po prostu wymieszać proszek z ziemią w doniczce.

Nawożenie popiołem drzewnym

Jeśli posiadacie w domu kominek posiadacie też popiół drzewny. Wyrzucacie go? Nie róbcie tego – nawieźcie nim swój ogród! Popiół ma odczyn zasadowy, nie będzie więc odpowiedni dla roślin kwasolubnych. Takie nawożenie nie spodoba się więc m. in. wrzosom, borówkom, rododendronom oraz iglakom. Ale inne rośliny? Tak, zdecydowanie możemy nawieźć je popiołem. W składzie takiego popiołowego nawozu znajduje się potas, magnez, fosfor, sód, wapń i mikroelementy. Nie zawiera azotu, może więc z powodzeniem być wykorzystywany do nawożenia jesiennego. Popiół możemy wysypywać także do kompostu. Pamiętajmy, że do nawożenia roślin odpowiedni jest WYŁĄCZNIE popiół z drewna naturalnego, najlepiej liściastego! Nie może być ono malowane, ani lakierowane.

Nawóz ze skorupek jaj

Wysuszone skorupki możemy rozkruszyć i wymieszać z gruntem, lub wysypać na podłoże. Możemy też proszek z rozkruszonych skorupek zalać gorącą wodą, odstawić na kilka dni a następnie taki roztwór wykorzystać do podlewania. Możemy wykorzystać także wodę po gotowaniu jajek, ale nie może ona być solona. Nawóz ze skorupek możemy stosować do aloesów, grubosza i sansewierii a także w warzywniku do zasilenia pomidorów, cukinii, cebuli, fasoli a nawet winogron. Skorupki możemy także dodawać do kompostu. Rozsypane na grządki będą także odstraszać ślimaki, którym przeszkadzają ostre krawędzie skorupek. Skorupki w związku z tym, że są źródłem wapnia nie będą odpowiednie dla roślin kwasolubnych takich jak wrzosy, rododendrony czy borówki. Nie nawozimy nimi także storczyków, paproci i azalii.

Fusy kawowe

Zdania na temat skuteczności tego sposobu są podzielone. Badania podają raczej w wątpliwość ten sposób. Jeśli jednak chcemy spróbować wymieszajmy kawę z ziemią, wysypanie jej wokół rośliny w donicy nie sprawdzi się – kawa zacznie pleśnieć.

Polecamy naturalne wspomaganie gleby. Na pewno warto wypróbować przedstawione powyżej metody, wielu ogrodników poleca je jako skuteczne, ekonomiczne i ekologiczne a same nawozy łatwe w przygotowaniu i stosowaniu.

 

ZAKŁADAMY WARZYWNIAK

Centrum Ogrodnicze
Hortorus Bartosiewicz Sp. J.

ul. Płochocińska 81
03-044 Warszawa, Białołęka